۱۳۸۹ آبان ۴, سه‌شنبه

كروبي: تصويب طرح نظارت، نمايندگان مجلس را به نوكران قدرت تبديل مي كند

مهدي كروبي، رييس مجلس ششم شوراي اسلامي در واكنش به طرحي با عنوان«نظارت بر نمايندگان مجلس»، در نامه اي به نمايندگان مجلس گفته كه «ننگ تصويب اين طرح» را براي خود نخرند. وي همچنين هشدار داده كه اين طرح، نمايندگان مجلس را به «نوكران قدرت» تبديل خواهد كرد.

به گزارش وبسايت سحام نيوز، طرح ياد شده، اجازه مي دهد نمايندگان مخالف و يا حتي مستقل در صورت نبود رضايت حكومت، از مجلس اخراج و حتي در مواردي به محاكم قضايي معرفي شوند.

مهدي كروبي، دبيركل حزب اعتماد ملي كه خود رياست مجلس ششم شوراي اسلامي را به عهده داشته، روز جمعه در واكنش به اين طرح، در نامه اي به خطرات چنين طرحي هشدار داده و نمايندگان مجلس را از هرگونه بررسي و يا احتمال تصويب آن، بر حذر داشته است.

آقاي كروبي در اين نامه مي گويد كه چنين طرحي، تمامي سوابق مشروطه در يك صد سال اخير در ايران را بي اثر كرده و اجازه حركت نمايندگان مجلس براي وظيفه نمايندگي آن ها را از بين مي برد. وي همچنين به اصول ۷۶ و ۸۸ قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران اشاره مي كند كه بر اساس آن، «مجلس وظيفه تحقيق و تفحص در تمام امور كشور را دارد» و«تشكيل دولت بدون حضور مجلس امكان پذير نيست.»

وي همچنين به جمله منسوب به آيت الله خميني اشاره كرده كه گفته بود: «مجلس در راس همه امور است.»

آقاي كروبي كه چهار دوره در مجلس شوراي اسلامي سابقه نمايندگي دارد، هشدار داده كه مجلس و پارلمان درايران نهاد قانونگزاري و راي مردم است و سوابق تاريخي نشان داده كه هميشه ديكتاتوري، مجلس را هدف گرفته است.      


مهدي كروبي نوشته است: «مخالفان اراده ملت در هر برهه و زمانه اي سعي در تحديد و تضعيف جايگاه مجلس و نمايندگان ملت داشته اند و چنان كه در تاريخ معاصرنيز ديده ايم، گاه به كمك توپ و سرباز روسي و گاه به مدد ردصلاحيت هاي گسترده و تقلب در انتخابات تلاش شده اند تا نهادپارلمان را به نهادي حكومت ساخته و فرمايشي تبديل كنند.»


آقاي كروبي مي گويد در زمان پس از انقلاب در ايران و براي جلوگيري از تبديل مجلس به نهادي فرمايشي و حكومتي، نهاد شوراي نگهبان به عنوان نهادي ناظر درنظر گرفته شد تا همچون گذشته كه نفوذ دربار و حكومت سدي در برابر انتخابات سالم به حساب مي آمد اين بار در نظام جمهوري اسلامي، نهاد مجلس از دست اندازي حاكمان در امان بماند.

وي نوشته است: «با اين حال شوراي نگهبان خصوصا پس از رحلت امام (آيت الله خميني) چنان بر دايره نظارتي خود بر انتخابات مجلس افزود كه در عمل به نهادي مخل مشروطيت و سدي در برابر اراده مردم تبديل شد. امروز عملا يك نماينده مردم پيش از انتخاب توسط مردم بايد توسط اعضاي شوراي نگهبان منتخب اعلام شود و ابتدا از صافي سلايق اعضاي شوراي نگهبان بگذرد تا در مرحله بعد در معرض انتخاب راي مردم قرار بگيرد. بدين ترتيب آنچه بايد با هدف نظارت بر مجلس در جهت تحقق حقوق ملت و جلوگيري از دست اندازي ارباب قدرت انجام مي شد عملا و در گذر زمان به ضد خود تبديل شد.»

طرحي كه آقاي كروبي به آن انتقاد دارد، يك بار در مجلس مطرح شد تا درباره فوريت آن تصميم گرفته شود و با توجه به نبود راي كافي، از دستور كار كنار گذاشته شد. چندي پس از آن ولي با امضاي ۵۱ نماينده بار ديگر به صحن علني راه يافت تا درباره آن بحث شود.

«تبديل خدمتگزاران ملت، به نوكران قدرت»
آقاي كروبي گفته كه اين طرح سه ايراد اصلي دارد و باعث «تحقير نماينده»، « تهديد نماينده در لواي نظارت» و «اخلال در وظيفه نمايندگي» خواهد شد.

طرح مزبور، در مورد وظايف نمايندگي مي گويد: «در صورتي كه اقدامات نماينده جرم تلقي شود موضوع براي رسيدگي و صدور حكم به قوه قضاييه منجر خواهد شد» و به قوه قضائيه نيز تكليف شده كه «شعبه خاصي را براي رسيدگي به موضوعات ارجاعي تشكيل» دهد.

آقاي كروبي نوشته است: «چنين اقدامي نه تنها در تاريخ مجالس ايران كه در تاريخ پارلمان جهان نيز بي سابقه است و البته شرم آور. آن گونه كه در اين طرح آمده، مي توان براي تنبيه يك نماينده نطق او را به تعويق انداخت و عضويت او در مجامع و حتي هيات رئيسه مجلس و كميسيون ها لغو كرد. به راستي چگونه مي توان با اجراي چنين طرحي از عزت و استقلال يك نماينده نيز سخن گفت؟ تصويب قانوني در مجلس كه مطابق آن يك نماينده موظف شود برنامه سفر خود را از پيش اعلام كند و بدون مجوز و اجازه حتي حق يك سفر نيز نداشته باشد و مصونيت نمايندگي او در معرض تهديد از سوي يك كميته مشخص قرار گيرد، به معناي تبديل خدمت گزاران ملت به نوكران قدرت خواهد بود.»

آقاي كروبي در ادامه انتقاد خود به اين طرح گفته است: «در صورت تصويب چنين طرحي ديگر فاتحه مجلس هم در نظام جمهوري اسلامي خوانده خواهد شد. جالب آن است كه در بندي از اين طرح آمده است «رسيدگي قضايي و صدور راي برائت نماينده مانع از اجراي تصميمات متخذه توسط مجلس يا كميسيون در خصوص تخلفات ارتكابي نخواهد بود».(ماده ۲۰) بدين ترتيب نيك مشخص است كه هدف نويسندگان طرح از نظارت بر نماينده، نه جلوگيري از تخلفات احتمالي، كه گشودن راهي براي تهديد و توبيخ و اخراج نماينده بوده است، آن هم بر اساس سلايق خاص و تصميم هاي گرفته شده در محافلي مشخص.»

آقاي كروبي مي گويد: «در صورت تصويب اين طرح بيم آن دارم نمايندگاني همچون مرحوم مدرس كه در رژيم پهلوي در مجلس تحمل مي شدند با توبيخ ، احضار و اخراج ديگر تحمل نشوند و راه بر آخرين امكان حضور نمايندگان ملت در مجلس بسته شود. سلب مصونيت و آزادي از يك نماينده، يعني نابودي مجلس و همان گونه كه آيت‌الله‌العظمي صافي‌گلپايگاني گفته اند، «اين گونه طرح‌ها، موجب نظارت اكثريت بر اقليت مي‌شود كه اين امر نيز با فلسفه استقلال نمايندگان مجلس در تضاد است.»

مهدي كروبي در پايان گفته است: «نگذاريد كه در اين ميان ذبح مجلس، در دوره اي صورت بگيرد كه شما عنوان نماينده ملت را بر خود داشته ايد. من در مقام يك برادر ديني، همكار قديمي و پاسدار مشروطيت از شما مي خواهم كه اگر عده اي كمر به نابودي مجلس بسته اند شما ننگ تصويب اين طرح كه تير خلاص بر نهاد قانونگذاري است را براي خود نخريد و بگذاريد آنها خودشان در نهادي خارج از مجلس چنين برنامه اي را عملياتي كنند.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر