۱۳۸۹ دی ۱۶, پنجشنبه

لرستان: آب آشاميدني با مزه غليظ نفت


به گزارش خبرگزاريها از استان لرستان بار ديگر در كيلومتر ۴۸ جاده پلدختر به آسار،  لوله هاي پوسيده انتقال فراورده هاي نفتي دچار حادثه شده و نفت به رودخانه منطقه نشت كرده است.

محمدحسين بازگير، مدير كل اداره كل محيط زيست استان لرستان با تاييد اين خبر گفت:  به طور قطع منابع زيرزميني آبي آلوده شده و نيز آلودگي خاك محرز است.»

اين مديركل اداره كل محيط زيست لرستان در همين رابطه افزود: اين خط انتقال نفت ۳۲كيلومتري به علت فرسودگي و عمر بالاي ۳۰ سال دچار تركيدگي شده است.

وي به ديگر دلايل تركيدگي اين خط انتقال نفت اشاره و عنوان كرد: فشار ناشي از انباشت خاك حاشيه جاده با توجه به بافت شني خاك و شرايط توپوگرافي لغزشي منطقه كوهستاني ديگر دليل شكستگي اين خط در نزديكي روستاي بادامك بوده است.

خبرگزاري مهر در گزارش خود با عنوان: «كابوس خطوط فرسوده نفت» آورده است: «در حالي كه محيط زيست لرستان بار ديگر شاهد حادثه تركيدگي خطوط انتقال نفت بود كه به نظر مي رسد معضل تكراري خطوط انتقال نفت فرسوده به كابوس هميشگي طبيعت و محيط زيست اين استان تبديل شده است.

اين خبرگزاري سپس مي افزايد: «كابوس تركيدگي خطوط انتقال نفت اين بار در منطقه ديگري از شهرستان نفت خيز پلدختر تعبير شد تا اين بار آلودگي خاك و محيط زيست منطقه نگراني دوستداران طبيعت را در پي داشته باشد.»

اول تكذيب بعد تعمير

شكستگي پياپي لوله هاي انتقال نفت در استان لرستان كه نخست تكذيب هاي وزرات نفت را در پي داشته؛ اما پس از تعمير خطوط اطلاعيه تعمير و بازسازي لوله ها از سوي همين وزارتخانه منتشر شده متكي به پيشينه اي چندين ساله است.

مديركل محيط زيست لرستان در اين باره گفت: «مسئولان شركت نفت با وجود تكرار چند باره حادثه ها واكنشي از خود نشان نمي دهند و گويا برنامه اي جز پنهان كردن حوادث در دستور كار ندارند.»

ممانعت از ورود خبرنگاران

اما شركت نفت تنها به تكذيب خبر آلودگي نفتي بسنده نكرده؛ بلكه مانع از تهيه گزارش از منطقه نيز مي شود. يك كارشناس محيط زيست گفت: «اين موضوع در حادثه اخير تركيدگي لوله نفت نيز خود را نشان داد تا رسانه ها و حتي كارشناسان محيط زيست نيز براي تهيه گزارش از منطقه با ممانعت كاركنان شركت نفت مواجه شوند.»

مديركل حفاظت محيط زيست استان لرستان در اين باره گفته است: «به هر روي به نظر مي رسد گام اول در حل مشكل خطوط انتقال نفت فرسوده و تكرار حوادث در اين زمينه پذيرش اصل موضوع توسط متوليان امر است؛ نه اينكه با پنهان كردن حوادث و جلوگيري از اطلاع رساني در اين زمينه صورت مسئله به طور كامل پاك شود.»

تكرار فاجعه هاي زيست محيطي ناشي از صنعت نفت در استان لرستان در اين چند ساله اخير نگراني هاي جدي ميان مردم بومي، كشاورزان، باغداران و هواداران محيط زيست و حتا نمايندگان مجلس و مقامات محلي دولتي نيز شده است.

مدير كل حفاظت محيط زيست استان لرستان با اشاره به ممانعت كاركنان شركت نفت براي حضور كارشناسان محيط زيست در محل، بيان داشت: عمده آلودگي قبل از حضور ماموران به وسيله خاكپاشي پنهان شده بود.

با اين همه مديركل محيط زيست لرستان  قول پيگيري قانوني براي دريافت خسارات و جريمه شركت نفت را داد و افزود: متاسفانه در حادثه اخير شركت نفت تمام تلاش خود را براي پاك كردن صورت مسئله و ممانعت از اطلاع رساني انجام داد.

عدم پرداخت خسارات

مدير كل حفاظت محيط زيست استان لرستان با اشاره به حوادث مكرر در زمينه تركيدگي خطوط انتقال نفت و بنزين در پلدختر، بيان داشت: اين موضوع در حاليست كه هنوز شركت نفت خسارات ناشي از نشت نفت به رودخانه كشكان را پرداخت نكرده است.

محمدحسين بازگير كه خواهان تعمير اساسي خط لوله انتقال نفت شده بود از عدم انجام تعهدات شركت نفت در جريان نشت نفت و شكستگي لوله ها در موارد گذشته انتقاد كرد.

اين فاجعه محيط زيستي ناشي از عمليات صنعت نفت از جمله شكستن لوله هاي انتقال نفت مسبوق به سابقه پياپي است كه تركيدگي لوله نفت در كشكان در سال گذشته بود.

خادمي مدير جهاد كشاورزي پلدختر گفته بود: «تركيدگي لوله نفت در منطقه جلگه خلج علاوه بر خسارات به آب آشاميدني مردم و زمين هاي زراعي، آلودگي رودخانه كشكان و از بين رفتن دهها هزار آبزي را به دنبال داشت.»

يكي از خبرگزاريها اين باره نوشته است: «روند آلودگي هاي زيست محيطي و خسارات به مردم بومي منطقه در حالي در تكرار حادثه ها به دست فراموشي سپرده مي شود كه بايد هر لحظه منتظر حادثه اي بود كه خطوط انتقال نفت و بنزين فرسوده و قديمي پيام آور آن خواهند بود.»

آب آشاميدني مردم منطقه آلوده به نفت شده

علي دريكوند دهيار روستاي جلگه خلج شهرستان پلدختر در اين رابطه گفت: «در حال حاضر با توجه به آلودگي نفتي چاه منطقه و سفره هاي آب زيرزميني آب آشاميدني روستاي جلگه خلج و سيزده روستاي ديگر منطقه به وسيله تانكر تامين مي شود.»

علي دريكوند افزود: «اين در حاليست كه مردم و اهالي روستا بايد ابتدا پول آب آشاميدني خود را بپردازند تا موفق به دريافت آب آشاميدني شوند و در غير اين صورت خبري از آب نيست.»

گسترش بيماريهاي پوستي ناشي از نوشيدن آب چاه آلوده به نفت

دهيار روستاي جلگه خلج پلدختر از شيوع بيماريهاي پوستي ناشي از استفاده از آب چاه آلوده به نفت گلايه كرد و ادامه داد: «همين آب آلوده هم در طول شبانه روز تنها چند ساعت در لوله هاي روستا جاري است.»

اهالي روستا همگي اظهار داشتند كه قرار بوده مشكل آب روستا را آب و فاضلاب روستايي رفع كند ولي هنوز مشكل پابرجا است.

مسئولان محلي از جمله مديران محيط زيست منطقه مي گويند سياست شركت نفت در برخورد با فاجعه هاي محيط زيستي همواره تكذيب حادثه بوده سپس اطلاعيه بازسازي خطوط و پرداخت غرامت به ساكنان منطقه. اما وعده غرامت شركت نفت هيچگاه عملي نشد.

كاكاوند مدير عامل شركت آب و فاضلاب روستايي لرستان با اشاره به تركيدگي هاي مستمر لوله هاي نفت در منطقه، گفت: با توجه به جلسات متعددي كه در فرمانداري پلدختر برگزار شد مقرر شد كه شركت نفت در زمينه رفع مشكل آب آشاميدني 11 روستاي حاشيه خطوط نفت همكاري كند. اما اين همكاري اجراي نشد و كاكاوند افزود: «شركت نفتي ها جواب تلفن ها و مكاتبات را نمي دهند.»

كاكاوند با تاكيد بر اينكه احيا منابع و سفره هاي آب زيرزميني منطقه به دليل آلودگي هاي نفتي زمانبر است، از شركت نفت خواست به وعده خود عمل كند.

اما محمد رضا نقيبي سرپرست شركت نفت و گاز غرب با تكذيب هر گونه انتشار آلودگي هاي نفتي ناشي از شكستي خط لوله سركان مالكوه، گفت: «فاز اول خط لوله جديد نفت اين منطقه براي دور ساختن كامل خطوط از مجاورت رودخانه كشكان تا پايان سال به بهره برداري مي رسد.»

اين مدير نفتي شكستگي لوله انتقال نفت از منطقه سركان ماله كوه به تلمبه خانه آفرينه و نشت نفت به رودخانه كشكان را جزيي دانست و افزود «اين حادثه در كمترين زمان ممكن مهار شد.»

اما عكس هاي منتشر شده در سايت خبرگزاريهاي گوناگون از جمله ايسنا، مهر، ايرنا و فارس از منطقه كشكان و شكايات روستاييان، كشاورزان و هواداران محيط زيست به دادگستري استان و تاييد استانداري لرستان همگي اثبات رخداد چنين حادثه اي بوده است. حادثه اي كه يك هفته بعد و پس از بازسازي سه كيلومتر لوله و تعميرات خود شركت نفت صحت رخداد را تاييد كرد.

اما تكذيب به هنگام وقوع نشت نفت و گزارش هاي پياپي از حادثه كه از سال ۱۳۸۳ تاكنون مداوما تكرار شده نخست  اطاعيه تكذيب صنعت نفت را در پي داشته سپس اطلاعيه بازسازي و گاه وعده پرداخت خسارات منتشر شده است كه به گفته هواداران محيط زيست ظاهراً به رويه اي معمول در استان هاي لرستان و خوزستان تبديل شده است. از جمله ورود سه هزار بشكه نفت به رودخانه كرخه در سال ۱۳۸۶ و وعده شركت نفت براي پرداخت خسارات كه البته به گفته كشاورزان و باغداران پيرامون اين رودخانه اين پرداخت خسارت هيچگاه عملي نشد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر