تازه ترين بررسي ها در ايران نشان مي دهند كه صادرات خاويار درياي خزر در شش سال اخير به شدت كاهش يافته است.
به گزارش ايسنا، صادرات خاويار از ۳۸ هزار و ۳۸۷ كيلو گرم در سال ۱۳۸۳ به ۳۴۴ كيلوگرم در ۱۰ ماه گذشته از سال ۱۳۸۸كاهش يافته است.
بر اساس اين گزارش، صادرات خاويار در ۱۰ ماه گذشته سال جاري به طور مستقيم صورت نگرفته است و تمامي خاويار صادر شده در اين مدت از طريق فروشگاه هاي شاهد مستقر در فرودگاه امام خميني تهران و از طريق مسافران سفرهاي خارجي انجام شده است.
خاويار خزر يكي از نماد هاي زندگي اشرافي است |
در مدت زمان ياد شده، همچون سالهاي اخير كشور آلمان بزرگترين وارد كننده خاويار خزر بوده است.
همزمان با كاهش ميزان صادرات خاويار در سالهاي اخير ارزش صادرات اين محصول هم به يك پنجم كاهش داشته و اين در حالي است كه بهاي خريد و فروش جهاني خاويار در اين سالها افزايش داشته است.
پيشتر كشورهاي ساحلي درياي خزر در جريان اجلاسي كه نمايندگان شيلات آنها در بندر انزلي ايران برگزار كرده بودند، در صدد مشخص كردن سهميه بندي صيد برآمدند اما به علت ترك اين اجلاس توسط نماينده روسيه متن پيش نويس به تصويب نهايي كشورهاي ساحلي نرسيده بود.
درآمد حاصل از استحصال خاويار در درياي خزر، ساليانه يك ميليارد دلار تخمين زده مي شود. ماهي خاوياري يكي از قديمي ترين گونه هاي زيستي در جهان است كه قدمت آن به پيش از وجود دايناسور ها مي رسد و به همين دليل از آن به عنوان "فسيل جهان" ياد مي شود.
ماهيان خاوياري خزر كه به علت عمق زياد دريا در بخش جنوبي كه عمده آن در سواحل ايران است، زيست مي كنند ۹۰ درصد خاويار جهان را تامين مي كنند.
در پي فروپاشي اتحاد شوروي كه انحصار دولتي صيد ماهي خاويار را در چهار كشور روسيه، قزاقستان، تركمنستان و جمهوري آذربايجان از ميان برداشت، صيد بي رويه ماهي خاويار در اين كشورها آغاز شد، تا آنجا كه نسل اين ماهي در درياي خزر در خطر انقراض قرار گرفته است.
دايناسور خزر در معرض انقراض
ماهي خاويار (اوزون برون) يكي از قديمي ترين گونه هاي جانوري جهان است |
چهار سال پيش (۲۰۰۶ ميلادي - ۱۳۸۴ شمسي) كنوانسيون جهاني تجارت گونه هاي جانوري و گياهي در معرض خطر انقراض' (CITES)، وابسته به سازمان ملل متحد، تجارت جهاني محصولات خاوياري را به علت در انقراض بودن نسل ماهي خاويار (اوزون برون) ممنوع اعلام كرده بود.
در پي اين تصميم، كشورهاي ساحلي درياي خزر براي حفظ نسل ماهيان خاوياري از چند سال پيش در صدد تعيين سهميه برآمدند.
بر اين اساس كل كشورهاي ساحلي سهميه سالانه صيد ۹۰ تن ماهي خاويار را دارند كه از اين ميزان ايران با بيشترين سهم ۴۲ تن سهميه دارد اما به گفته كارشناسان اين سهميه از سوي كشورها رعايت نمي شود.
مركز تحقيقات ماهيان خاوياري ايران يك سال پيش (۱۳۸۷) نتايج تحقيقاتي را منتشر كرد كه نشان مي داد تا سال ۱۴۰۰ خورشيدي يعني ۱۲ سال ديگر ذخاير خاويار درياي خزر به صفر خواهد رسيد.
علاوه بر صيد بي رويه، آلودگي ناشي از استخراج نفت و گاز نيز از عوامل جدي تهديد كننده ماهي خاويار و ديگر آبزيان درياي خزر است.
ايران مي گويد كه براي حفظ ذخاير و منايع آبزي و جلوگيري از انقراض نسل برخي گونه ها نيازمند عزم جدي ملي و بين المللي كشورهاي حاشيه درياي خزر است.
روسيه، تركمنستان، قزاقستان، جمهوري آذربايجان و ايران كشورهاي ساحلي درياي خزر هستند اما از ميان اين پنج كشور فقط روسيه و ايران محدوديت هايي براي صيد ماهي خاوياري اعمال كرده اند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر