۱۳۸۹ خرداد ۲۲, شنبه

فيلمي كه پس از هشت ماه در شب ۲۲ خرداد پخش شد : گزارش خبر 30 :20 از سخنان همسر 75 ساله شيرين عبادي بر عليه او

پنج‌شنبه ۲۰ خرداد در بخش خبري ۲۰:۳۰ شبكه دوم تلويزيون جمهوري اسلامي، فيلمي پخش شد كه در آن جواد توسليان همسر شيرين عبادي سخناني را عليه همسرش بيان كرد. توسليان بعدآ گفته است كه اين سخنان را زير فشار ابراز كرده است.

پنج‌شنبه ۲۰ خردادماه بخش خبري ۲۰:۳۰ شبكه دوم تلويزيون جمهوري اسلامي ايران فيلمي را پخش كرد كه در آن بريده‌هايي از سخنراني‌هاي مختلف شيرين عبادي در كنار صحبت‌هاي همسر وي آقاي توسليان پخش شد.

در اين فيلم مهندس جواد توسليان همسر ۷۵ ساله شيرين عبادي به شرح وقايع خصوصي زندگي زناشويي و اختلافاتي كه با همسرش داشته پرداخت. وي همچنين اظهار داشت كه ميان انديشه‌هاي همسرش خانم عبادي و فرقه بهائيت نزديكي و قرابت وجود دارد.

در پاييز سال گذشته زماني كه دولت جمهوري اسلامي مدال صلح نوبل شيرين عبادي را ضبط كرد، دولت نروژ به اين امر اعتراض كرد. در اين اعتراض رسمي همچنين عنوان شد كه در زمان دستگيري و بازداشت همسر خانم عبادي، فيلمي از وي تهيه شده كه در آن وي مجبور شده عليه همسرش سخناني را بيان كند.

بعد از اين ماجرا نيز همسر خانم عبادي با وي تماس مي‌گيرد و به او اطلاع مي‌دهد كه چنين فيلمي در شرايط فشار از او گرفته شده و او مجبور به گفتن چنين سخناني شده است.

آسيه اميني روزنامه‌نگار كه در آن زمان همراه خانم عبادي در نروژ بوده در اين مورد مي‌گويد: «اين فيلم نشان‌دهنده‌ي اين بود كه شما از يك فعال حقوق بشر هيچ بهانه و هيچ پاپوش ديگري نمي‌توانيد پيدا كنيد و مجبور مي‌شويد كه نزديكترين افراد خانواده‌ي ايشان را چنان تحت فشار قرار دهيد كه بيايند عليه عزيزترين كسان‌شان موضع‌گيري كنند، فحاشي كنند و حتي از هرگونه ارتباطي با ايشان اعلام برائت كنند. اگر اين اتفاق درست بوده، چرا بعد از آن ماجرا همسر خانم عبادي با ايشان تماس مي‌گيرند و مي‌گويند كه من تحت فشار عليه تو حرف زدم. اگر اين خودخواسته بود كه اين اتفاق پشت‌اش نمي‌افتاد و اين بيانيه‌ها صادر نمي‌شد و ايشان هم سخنراني نمي‌كردند كه بگويند همسر من را تحت فشار قرار داده‌اند».

اين فعال زنان معتقد است پخش اين فيلم دو روز قبل از ۲۲ خرداد بسيار معنادار است و نشان از تاثيرگذاري فعاليت‌ها و سخنان خانم عبادي در خارج از كشور دارد.خانم اميني مي‌گويد: «من فكر مي‌كنم كه اتفاقاً اگر از اين منظر به ماجرا نگاه كنيم، بايد خيلي اميدوار باشيم به اين كه رفتارها و حركات و گفتارهايي كه در عرصه‌ي بين‌الملل در دفاع از مردم ايران و نقض حقوق بشر در ايران دارد انجام مي‌شود، چقدر تأثيرگذار است».

دكتر عبدالكريم لاهيجي نايب رئيس فدراسيون بين‌المللي جوامع حقوق بشر نيز معتقد به وجود رابطه بين سالگرد ۲۲ خرداد و پخش اين فيلم از تلويزيون جمهوري اسلامي است. او مي‌گويد: «تمام اين‌ها مقدماتي بوده براي اين كه برنامه‌اي را كه از پيش در نظر گرفته بودند براي اينكه فاجعه‌ي جديدي بيافرينند و مردم را بكشند و بزنند و بگيرند، عملي كنند. چيزي كه هم آقاي موسوي و هم آقاي كروبي فهميدند و ديروز اعلام كردند كه تظاهراتي نخواهد بود. اين برنامه‌هاي تلويزيوني هم همين است. يعني شما مي‌بينيد كه برنامه را در ابتدا با مسأله‌ي قطعنامه‌ي شوراي امنيت درباره‌ي انرژي اتمي شروع مي‌كنند و بعد مي‌گويند اين يك توطئه بين‌المللي است كه از مدتها پيش عليه ايران شروع شده است و يكي از نمودهاي اين توطئه‌ي بين‌المللي هم تظاهرات پارسال بوده و در صحبت‌هايي كه با فشار و با كتك از شوهر خانم عبادي در جريان بازداشت‌چند ماه پيش‌اش ضبط كرده بودند، آن را هم نشان مي‌دهند. همان شب هم، خانم نرگس محمدي را در حضور دو طفل خردسالش دستگير مي‌كنند. تمام اين‌ها نشان مي‌دهد كه واقعاً جمهوري اسلامي تا چه حد از خودش بي‌آزرمي نشان مي‌دهد، در انتخاب سياستي كه متأسفانه در پيش گرفته و تا چه حد از اعتراضات مردم و از درخواست‌ها و مبارزات مدافعان حقوق بشر آسيب‌پذير است».

تقي رحماني فعال ملي مذهبي كه همسرش نرگس محمدي همكار خانم عبادي در كانون مدافعان حقوق بشر است و چند ساعتي پس از پخش اين فيلم بازداشت شد، در اين مورد به دويچه‌وله گفت: «اول بايد ابراز تأسف كنم كه اصلا جالب نيست كه يك پيرمرد ۷۵ ساله را بياورند توي تلويزيون و او بگويد كه من با زنم اختلاف داشتم و او يك ديكتاتور بوده. يعني در سياسي‌ترين بخش خبري، شما وارد زندگي خصوصي انسان‌ها شويد. من نمي‌دانم كجاي اسلام و قرآن و دين و اخلاق و حقوق بشر اجازه‌ي پخش چنين مصاحبه‌هايي را مي‌دهد. اين را من نمي‌دانم».

چه كسي اين فيلم را باور مي‌كند؟

شيرين عبادي تنها زن ايراني برنده جايزه صلح نوبل، چهره‌اي جهاني است. در داخل ايران نيز بسياري از فعاليت‌هاي او آگاهي دارند و وي را به عنوان يك فعال حقوق بشر مي‌شناسند. آيا پخش چنين فيلمي از شبكه سراسري تلويوزيون جمهوري اسلامي مي‌تواند چهره او را در نظر مردم و جوامع بين‌المللي مخدوش كند؟

آسيه اميني مي‌گويد هدف از پخش چنين فيلم‌هايي تنها انحراف افكار عمومي از آن چيزي است كه بايد به آن متوجه باشند. به نظر او زندگي خصوصي افراد به ما مربوط نيست و ما بايد متوجه واقعيت‌هاي موجود باشيم. او مي‌گويد: «واقعيت تنها يك چيز است و آن هم اين است كه در شب ۲۲ خرداد، در شرايطي كه حكومت براي جلوگيري از هرگونه اعتراض مردمي تا بن دندان مسلح شده، متأسفانه دست به تخريب شخصيت‌مردم مي‌زند و آن‌هم از طريق وارد شدن به خصوصي‌ترين لحظه‌هاي زندگي‌شان و مسائل شخصي‌شان، بازهم نه با واقعيات و نه با راستي، كه با تهديد و فشار».

درباره تاثير اين فيلم بر نهادها و مجامع بين‌المللي، دكتر لاهيجي مي‌گويد: «خوشبختانه مجامع بين‌المللي سياست‌هاي رذالت‌بار جمهوري اسلامي را مي‌دانند. آن رژيمي كه از حداقل خرد سياسي برخوردار باشد، محاكمات تلويزيوني تابستان گذشته را كه در آن دو يا سه خارجي و ازجمله دو فرانسوي هم جزو متهمان بودند، نشان نمي‌دهد. منتهي اين رژيمي است كه ديگر به عقيده‌ي من حداقل عقل و خرد و شعور را هم از دست داده است. دليلش هم استقبالي بود كه مسئول سياست خارجي ايران، در مقابل دوربين‌هاي تلويزيون‌هاي دنيا از قاتل شاپور بختيار در ايران كرد. رژيمي كه از يك آدمكش، از يك تروريست اين گونه به عنوان قهرمان فداكار استقبال مي‌كند، معلوم است كه آن رژيم قصد و منظوري غير از ترساندن مردم و به قول خودش راضي كردن آن ۲۰درصد مردم ايران كه در پشت سرش هستند، ندارد. و ديگر نه به اعتبار بين‌المللي و نه به پشتوانه‌ي ملي و مردمي خودش اعتنايي مي‌كند، براي اين كه خودش هم مي‌داند كه مدتهاست كه اعتبار و مشروعيت‌اش را در عرصه‌ي ملي و درعرصه‌ي بين‌المللي از دست داده است».

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر