۱۳۸۹ فروردین ۲۵, چهارشنبه

نامه تاریخی آیت الله پسندیده به بنی صدر؛ ماجرای تقلب وسیع حزب جمهوری اسلامی در اولین دوره انتخابات مجلس (28 اسفند 1358)

پس از برگزاری دو رفراندوم قانون اساسی و همه پرسی تعیین ساختار نظام سیاسی ایران ( که بیشتر به تانگوی تک نفره ی رهبری نظام نوبنیاد می مانست ) ، اولین انتخابات پس از مستقر شدن رئیس جمهوری ، 24 اسفند 1358 برای تعیین نمایندگان مردم در مجلس برگزار شد . گرچه استقبال مردمی از این انتخابات بسیار چشمگیر بود ، با این حال با نزدیک شدن به ساعات پایانی رای گیری ، اعتراض گروه های مختلف سیاسی نسبت به تقلب گسترده در حوزه های مختلف انتخاباتی شدت گرفت . در فضای ملتهب آن روزها البته این اتهام افکنی های متقابل ، چندان تعجب برانگیز نمی نمود ؛ بویژه آنکه تنشی فزاینده میان حزب جمهوری اسلامی و دیگر احزاب عمدتا چپ گرا همچون فدائیان خلق بوجود آمده بود . با این حال اعتراض به برگزاری انتخابات ، تنها به این واکنش های حزبی محدود نماند . ورود برخی شخصیت های سرشناس سیاسی و مذهبی به این حوادث و علنی کردن اعتراضاتشان نسبت به آنچه تقلب وسیع همراه با ارعاب حزب جمهوری اسلامی در جریان برگزاری انتخابات می خواندند ، پرده از وقوع حوادثی ناگوار و البته پوشیده از نگاه مردم برداشت . در ادامه به مهم ترین این اعتراضات خواهیم پرداخت ؛ نامه ی سرگشاده ی آیت الله پسندیده برادر آیت الله خمینی به ابوالحسن بنی صدر رئیس جمهوری وقت ایران ، در اعتراض به تقلب گسترده ی حزب جمهوری اسلامی در برگزاری انتخابات ، که حاوی نکات تکان دهنده ای از رفتار سیستماتیک این حزب در روند تاثیرگذاری مستقیم بر سرنوشت آرای مردم است . اشاره به حزب جمهوری اسلامی از این جهت اهمیت می یابد که اغلب بانیان و حتی اعضای آن در سالهای بعد ، عهده دار عالی ترین مقامات سیاسی و قضایی کشور شدند و بعضی شان نیز خود در انتخابات های آتی ، در نقش مسئولان عالی اجرایی و نظارتی ظاهر شدند !

———————————————————————————————————————————————-

حضرت آیت الله پسندیده برادر امام خمینی در نامه ای که برای دکتر سید ابوالحسن بنی صدر رئیس جمهوری اسلامی ایران فرستاد ، به تقلبات چشمگیری که در جریان انتخابات در شهرستان خمین توسط حزب جمهوری اسلامی انجام گرفته است ، اشاره کرده و از رئیس جمهوری خواسته است تا سریعا به این مساله رسیدگی کند .
متن نامه حضرت آیت الله پسندیده به شرح زیر است :

ساحت محترم حضرت آقای بنی صدر رئیس جمهوری اسلامی ایران ؛ مطابق شکایات و اطلاعات واصله ، در خمین انتخابات با تقلب و تزویر و کمک ارگان های شهر و فرهنگیان و تهدید به نفع کاندیدای جمهوری اسلامی انجام یافته و حتی قاضی و دادستان و … با ارعاب و زندان جمعی و کشتار در روز رای گیری ، انتخابات را از جریان طبیعی خارج نموده اند . هرگاه قادر باشید بازرسی فهمیده و مطلع و بی طرف که سابقه اداری داشته باشد ، با قدرت فورا اعزام ، تا جریان را مشاهده و رسیدگی و اگر تخلفی شده ، مجرم و مرتکب را شناسایی نمایند و طبق قانون عمل فرمائید .
متاسفم بگویم در هیچ دوره به این نحو عمل نشده . مردم از حکومت اسلامی انتظار ظلم فاحش نداشته اند
با تجدید احترامات فائقه ، سید مرتضی پسندیده

در پاسخ نامه حضرت آیت الله پسندیده ، دکتر سید ابوالحسن بنی صدر نامه ای برای ایشان ارسال کرده و در آن قول داده است که در برابر این جریانات خلاف لاقید نخواهد ماند . متن نامه ی رئیس جمهوری به شرح زیر است :
حضرت آیت الله پسندیده دامت برکاته ؛ مرقومه ی حضرت عالی درباره ی انتخابات خمین ، مسرت وصول ارزانی بخشید ، نظیر شکایاتی که از این انتخابات حضور شما عرض شده اند ، از آن شهر و شهرهای دیگر نیز به ابن جانب شده اند . شخصیت های بسیاری نامه و تلگراف فرستاده اند . قرار است موضوع در شورای انقلاب طرح شود و امیدوارم شورا با توجه به اهمیت سلامت انتخابات مجلس در پیدایش ثبات در کشور ، تصمیم لازم برای رسیدگی جدی به همه شکایات واصله اتخاذ کند .
اینجانب میدانم که قاطعیت در اداره ، یک جانبه نمی تواند باشد . لازم است همه جانبه باشد و الا بی تاثیر می شود . وضع بحرانی کشور قاطعیت همه جانبه ای را در اداره ی امور کشور ایجاب می کند و تا وقتی اسباب و شرایط اعمال این قاطعیت فراهم نشود ، سامان دادن به امور کشور میسر نمی شود . بنابراین نمی توانم نسبت به عدم سلامت انتخابات لاقید بمانم و یقین بدانید در این باره با قاطعیتی به تمام عمل خواهم کرد
با تبریکات صمیمانه به مناسب نوروز ، ابوالحسن بنی صدر ، 28 اسفند 1358

———————————————————————————————————————————————–

این متن کوتاه دربرگیرنده ی چند نکته ی با اهمیت است . نخست آنکه آیت الله پسندیده به عرف رایج که نامه های اعتراض و شکایت را به رهبری انقلاب واصل می داشتند ، عمل نکرده و نامه ی اعتراضی خود را خطاب به رئیس جمهوری کشور نگاشته است . سوال اینجاست که چرا آیت الله پسندیده نامه ی اعتراضی خود را خطاب به برادرش ننگاشته است ، و آیا لحن و ادبیات نامه ، نشانه هایی از نارضایتی او نسبت به وضعیت کشور پس از انقلاب را آشکار نمی سازد ؟ ( آنگونه که چند روز پیشتر آیت الله قمی کرده و البته پاسخ شدید اللحنی از جانب صادق خلخالی دریافت داشته بود ! ) دیگر نکته اینکه بنی صدر در پاسخ پسندیده می نویسد که موضوع را در شورای انقلاب مطرح خواهد ساخت . پرسشی که در این میان به وجود می آید این است که مطرح ساختن این اعتراضات و اعتراضات مشابه با آن در شورایی که اغلب اعضایش از بانیان حزب جمهوری اسلامی بوده اند ، چه سودی می توانست داشته باشد . و دیگر نکته برای اینک ماست که گویی پس از انتخابات بیست و دوم خرداد 1388 ، بار دیگر زمزمه های برگزاری انتخاباتی دیگر در کشور شنیده می شود . آیا وقایع سیستماتیک پس از انتخابات سال گذشته ، نمی تواند ریشه در همین دخالت های سیستماتیک در سال 58 داشته باشد ؟ بنایی که از همان نخستین انتخابات واژگونه پی افکنده شده باشد ؟!

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر