خبرگزاريهاي رسمي معترضان را اراذل و اوباش ناميدند. سايتهاي نزديك به حكومت به حضور گسترده نيروهاي انتظامي براي مقابله با اعتراضها اشاره كردند. خشونت عليه معترضان با انتقاد آمريكا، بريتانيا و عفو بينالملل روبرو شد.
در حالي كه همه خبرگزاريهاي مهم جهان ناآراميهاي امروز تهران و برخي ديگر از شهرهاي ايران را منعكس كردند، خبرگزاريهاي رسمي ايرنا، ايلنا و ايسنا در ايران، تا ساعت ۹ و نيم شب به وقت تهران، هيچ خبري در اين مورد منتشر نكردند. در مقابل، دو خبرگزاري فارس و مهر، گزارشهائي منتشر كردند كه در آنها به تظاهركنندگان به شدت حمله شده كرده يا آنها را مورد اهانت قرار دادهاند.
خبرگزاري فارس(وابسته به سپاه پاسداران)، تظاهركنندگان ايراني را "منافق، سلطنتطلب، اراذل و اوباش و فتنه گر" خواند و نوشت كه آنها به بهانه حمايت از مردم مصر و تونس به خيابان آمدند، اما در تظاهرات خود هيچ شعاري در حمايت از مردم مصر و تونس سر ندادند.
آشوبگر خواندن معترضان
اغلب گزارشهائي كه روز دوشنبه ۲۵ بهمن از تهران رسيد، نشان ميداد كه حكومت بسيجيهاي ۱۴ تا ۱۸ ساله تازهاي را به انواع وسايل سركوب مجهز كرده و براي جلوگيري از بههم پيوستن معترضان به جان آنها انداخته است. همين گروهها، با همراهي موتورسوارها و لباس شخصيهاي مجهز به گاز اشكآور و چوب و چماق، در نقاط مختلف تهران به جان معترضان افتادند و تعداد بيشماري را مجروح كردند. اما خبرگزاري فارس، تظاهركنندگان را به "آزار و اذيت مردم، و ايجاد راهبندان" متهم كرد و نوشت:«عدهاي از آشوبگران موجب ترافيك شدند و برخي از آنها در حوالي ميدان توحيد حداكثر تلاششان به آتش كشيدن سطل زباله و ايستگاه اتوبوس در خيابانهاي فرعي بود كه با نفرت و اعتراض مردم روبرو شدند.»
زمينهسازي براي دستگيري موسوي و كروبي
خبرگزاري فارس، گروههاي چندهزار نفري را "تجمعات چند نفره" ناميد و نوشت كه مردم در اعتراض به تظاهركنندگان، ميرحسين و كروبي را مورد لعن و نفرين قرار دادند و خواستار دستگيري، محاكمه و اشد مجازات براي "سران بازيخورده دشمن" شدند.
محافل و چهرههاي تندرو در حكومت ايران، ماهها است در رسانههاي خود خواستار دستگيري، محاكمه و حتي اعدام موسوي و كروبي شدهاند.
خبرگزاري فارس، دراقامه اتهام عليه معترضاني كه امروز دستگير شده و يا احتمالا در روزهاي آينده دستگير خواهند شد، تا آنجا پيش رفت كه آنها را به مجاهدين خلق و كومله نيز منتسب دانست و نوشت: «يكي از عوامل اين گروهكها، تمام جيبهاي خود را پر سنگ كرده بود و اين سنگها را به سمت مردم و نيروي انتظامي پرتاب ميكرد، وي بلافاصله شناسائي و دستگير شد.»
خبرگزاري فارس، در پايان گزارش خود كوشيده است روايتي به كلي متفاوت از گزارشهاي خبرگزاريهاي غيردولتي و شاهدان مستقل در باره حضور معترضان در پياده روها به دست دهد. اين خبرگزاري نوشته است:«ساعاتي كه براي اين تجمع انتخاب شده بود، با تعطيلي مردم از ادارات روبرو شده بود و به طور طبيعي مردمي كه ميخواستند به منزل خود بازگردند، در اثر ترافيك مجبور بودند پيادهروها را پياده طي كنند.»
خبرگزاري فارس گرچه در ابتداي گزارش خود اجتماعات مردم را "چند نفره" خوانده است، اما در پايان مينويسد:«صاحبنظران تعداد نيروها در اين تجمعات را بسيار كمتر از تجمعات ۱۳ آبان و روز عاشورا ارزيابي ميكنند.»
تعطيل جشنواره فجر
خبرگزاري مهر نيز كه معمولا لحن آرامتري دارد، اينبار تظاهرات معترضان را "اغتشاشات" نام نهاده و خبر داده كه ناآراميهاي امروز تهران برخي از برنامههاي رسمي دولتي، از جمله جشنواره فجر را به تعطيل كشانده است. اين خبرگزاري افزوده:«در حالي كه عده معدودي از قانون شكنان بنابر اعلاميه كارگزاران فتنه امروز بعد از ظهر در محدوده ميدان انقلاب اقدام به اغتشاش كرده بودند، ترافيك سنگيني را در حمل و نقل عمومي بهخصوص شبكه اتوبوسراني بي. آر.تي ايجاد كرده و موجب سرگرداني مردم شدند.»
در ادامه اين گزارش تعطيل مغازهها نيز بدينگونه توضيح داده شده است:«كسبه اين محدوده نيز از ترس تعرض اغتشاشگران و تخريب اموالشان اغلب تعطيل كرده و آنها نيز به نوعي ديگر از فعاليت روزانه خود بازماندند.» در ناآراميهاي پس از انتخابات سئوال برانگير رياستجمهوري سال گذشته ايران، اسناد و مدارك بيشماري نشان داد كه نيروهاي لباس شخصي و بسيج به مغازهها و خانههاي مردم حمله كرده و خسارات سنگيني به بار آوردهاند.
خبرگزاري مهر هم ناراضيان را متهم مي كند كه آنها هيچ شعار و نمادي مبني بر حمايت از انقلاب مردم مصر و تونس حمل نميكردهاند.
سايت الف، وابسته به احمد توكلي، چهره پرنفوذ در مجلس ايران نيز نوشته است كه نيروهاي امنيتي معترضان را متفرق كردند و «در مواردي پليس ناچار شد براي پراكندن و پيشگيري از ايجاد اغتشاش توسط آنها از گاز اشك آور استفاده كند.»
اين سايت در ادامه گزارش خود به شلوغي و ازدحام خيابانهاي اصلي شهر در روز ۲۵ بهمن اشاره كرده، ولي آن را با «تجمع وسيع نيروهاي انتظامي» مرتبط دانسته است. اين سايت توضيح نداده است كه دليل اين بسيج قوا و حضور گسترده نيروهاي انتظامي در خيابانهاي تهران چه بوده است.
واكنشهاي خارجي
برخورد خشونتآميز با تظاهركنندگان، در خارج از كشور واكنش انتقادي مقامهاي سياسي و سازمانهاي مدافع حقوقبشر را برانگيخت. سازمان عفو بينالملل با صدور بيانيهاي برخورد خشن نيروهاي امنيتي را با تظاهركنندگان در تهران و اصفهان محكوم كرد.
عفو بينالملل در بيانيه خود بار ديگر حق مردم ايران را براي برگزاري تظاهرات مسالمتآميز در حمايت از مردم مصر و تونس مورد تاكيد قرار داد.
بهگزارش خبرگزاريهاي آلمان و فرانسه، هيلاري كلينتون وزير خارجه آمريكا نيز به دنبال برخورد خشونتآميز با تظاهركنندگان، دولت ايران را به "مقدسنمائي" متهم كرد. كلينتون به خبرنگاران گفت:«رژيم ايران، از اعتراضات مخالفان دولت در مصر استقبال كرد، اما تلاش ميكند مخالفان را در كشور خودش سركوب كند.»
خبرگزاري آلمان به نقل از وزير خارجه آمريكا نوشت:«من و ساير اعضاي دولت آمريكا، به روشني از تلاشهاي مردمي كه در تهران به خيابان رفتند پشتيباني ميكنيم. دولت ايران بايد سيستم سياسي را باز كند و صداي مخالفان و جامعه مدني را بشنود.»
همزمان، ويليام هيگ وزير امورخارجه بريتانيا نيز با اشاره به تصاوير ضرب و جرح تظاهركنندگان ايراني كه امروز منتشر شده است، گفت:«محمود احمدينژاد رئيسجمهوري ايران معتقد است مردم مصر حق دارند آزادانه عقايدشان را بيان كنند. دولت ايران نبايد اين حق را از مردم خودش دريغ كند.»
همزمان با تظاهرات اعتراضي در ايران، گروههائي از ايرانيان مقيم خارج از كشور نيز، در برابر سفارتخانههاي ايران در بروكسل، پاريس، لندن، برلين و چند شهر ديگر دست به تظاهرات اعتراض آميز زدند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر